2010/10/13

Myrspov - Limosa lapponica - Bar-tailed Godwit

click to enlarge
 Myrspov - Limosa lapponica - Bar-tailed Godwit
NF Photo 101011 at Horns båtvarv

Bildkommentarer på Artportalen:
Uno Unger: Monica, tyvärr rör det sig om myrspov även denna gång. Benen är ej tillräckligt långa för rödspov ovan tarsleden. Vidare är de sågtandat tecknade tertialerna en bra karaktär för myrspov, vilka skiljer sig från rödspovens mera jämnt ljuskantade dito.
Kent Jönsson: För mig är det enklaste sättet att direkt skilja myr och rödspov åt tänka på myrpovens engelska namn Bar tailed godwit alltså randstjärtad spov. Rödspov alltid svart i bak och myrspoven ljusare randig stjärt. Syns oftast direkt, då spovarna oftast inte döljer stjärten speciellt bra. Själv har jag svårt att bedöma benlängden när de inte står på land.. tycker ofta man lurar sig beroende på vilet "humör" fågeln är på frusen, avslappnad, spänd, i givakt, eller ledig. Fågeln drar då ibland upp benen på sidorna liksom och hänger ner fjäderdräkten. Sen tror jag mycket har att göra med vilka karaktärer man själv knäcker koden till arten med! Uno som sett tusentals i med som motljus ser säkert till att plocka ut 9 av 10 rödspovar i en 500flock myrspov bara med hjälp av benlängden och kroppsvinkeln de får när de födosöker (de lutar mer framåt). De sågtandade tertialerna på myrspoven är också en jättebra karaktär!


1 comment:

  1. Men lyco dig .. har du fått bild på en Myrspov Jag har bara sett en storspov ..men det var förstås inte bara .. jag var ju glad över det förstås :)
    hm du måste ju tänka på att mitt språk er delat ..precis som baken ..dansk/svensk .. då kan Änder bli Ändar istället ;)

    ReplyDelete

Thanks for visiting Naturefootsteps Birds of Europe